Связаться с нами вViberили по e-mail: info@trudovik.com.ua
Режим работы
ПН-СБ 09:00-18:00
ВС выходной
ua
| ru
Що таке ручний фрезер по дереву і для чого він потрібен?

Що таке ручний фрезер по дереву і для чого він потрібен?

Назад к решениям

Сучасні майстри по дереву рідко коли обходяться без ручного фрезера. Це інструмент, який з успіхом замінить пилку, лобзик, дриль або різець, допоможе створити чудові вироби. У наш час ручні фрезери виробляються у великій кількості з різними характеристиками. Так що вибрати з каталогу потрібний варіант не складе труднощів.

Можна купити такий електричний інструмент в Києві або інших містах України у нас на сайті. Ми пропонуємо широкий вибір варіантів. У нашому магазині ви підберете собі оптимальний фрезерний верстат.

Що таке ручний фрезер по дереву і для чого він потрібен?-01

Як вибрати ручний фрезерний верстат по дереву: можливості роботи

Не дарма такий прилад дуже цінується. Сьогодні його використовують в абсолютно різних сферах. Наприклад, купують машину столяри для створення дверей, підлоги, сходів з шпону, ДСП, ламінату або цільного дерева, меблевики, теслі. Також цінується ручний фрезер серед будівельників-обробників. Він допомагає створювати різьблення на дерев'яних елементах декору будинку (всередині і зовні).

Використовують машину також для створення різних дерев'яних сувенірів і прикрас (сережок, кулонів, деталей для іграшок). Ручний фрезер допомагає робити гравіювання на подарунках. Фрезер завжди підходить у випадках, коли потрібно зробити точну і акуратну роботу.

Взагалі ручний фрезер був створений спочатку для роботи з різними видами дерева. Сталося це ще кілька сотень років тому. У Німеччині був розроблений прилад приблизно в 17 столітті, який допомагав теслам і столярам. Він не був електричним, а працював механічно. Але і це вийшов прорив. Перші ж електрофрезери з'явилися в 1818 році в Європі. Вони вже більше були схожі на сучасні і мали ширший спектр використання.

Сучасні ж машини адаптуються під наші реалії. А саме, обробкою натурального дерева займається не так багато людей. Більшість майстерень також працюють з ДСП, ламінатом та іншими матеріалами. Тому сучасний ручний фрезер повинен справлятися і з цими матеріалами не гірше. Деякі моделі також можуть працювати з гіпсокартоном, каменем, склом, пластиком тощо.

Що таке ручний фрезер по дереву і для чого він потрібен?-02

Електричний ручний фрезер і основні його функції

Техніка в наш час може виконувати масу видів робіт. Ось основні функції фрезерного верстата:

  1. Створення виїмок або жолобків. Це вийде зробити навіть рубанком, але якість роботи і точність знижена.
  2. Фрезер ручний допомагає робити профілювання краю.
  3. Здійснює створення отворів різного діаметру. Робить навіть дірочки під штирі в колодах при будівництві будинку.
  4. Проробляє канавки для встановлення ніжок стола, стільця, інших меблів.
  5. Здійснює шліфування.
  6. Допомагає підрівняти край після випилювання лобзиком.
  7. Робить декоративне різьблення будь-якої складності (не тільки плоске, а й об'ємне), допомагає при ювелірному гравіюванні.

Також за допомогою ручного фрезера вийде зробити з’єднання вікна, нарізування кантів і багато іншого.

Види ручного фрезера

Щоб вибрати оптимальний фрезерний електричний верстат, важливо мати уявлення про його різновиди.

Щодо особливостей роботи виділяють такі варіанти:

  1. Погружний або вертикальний. Він отримав свою назву від особливостей роботи головки. Рухається ручний фрезер по двох штангах, які і направляють його. Фреза при цьому занурюється в матеріал. Така модель ручного фрезера допомагає створювати жолобки, канавки, різні отвори, заокруглення тощо. Він же допоможе зняти фаску. Користується попитом на різних виробництвах і вдома. Порівняно недорогий.
  2. Керамічний. Його ще називають тримером. Такий фрезерний верстат електричний робить винятково окантовку (виїмки, зняття фаски, пази). Прекрасно підійде для використання з ламінатом, фанерою, шпоном. Найбільше застосовується цей ручний фрезер для виробництв, де створюють меблі. Має високу вартість.
  3. Ламельний. Він же присадочний ручний фрезер. Він призначений для свердління парних отворів. Прекрасно показує себе при створенні меблів і на будівництві.

Також виділяють ще один варіант – ротаційний. Це ручний фрезер, який може працювати з пластиком, керамічною плиткою, гіпсокартоном тощо. Він допомагає вирізати деталі, проробляти отвори.

Розрізняють також інструменти за виробником. Найбільш популярні моделі ручного фрезера сьогодні це: Bosch, Makita. Також користуються попитом вітчизняні та зарубіжні ручні фрезери компаній Hitachi, Mega, Sturm, Зеніт, “Фіолент”, “Енергомаш”.

Що таке ручний фрезер по дереву і для чого він потрібен?-03

Відрізняються прилади й за потужністю. Наприклад, у нас на сайті представлені фрезерні верстати з потужністю від 0.9 кВт до 2.4 кВт. Виділяють три варіанти за рівнем потужності: легкі (до 750 Вт), середні (до 1500 Вт) і важкі (до 2.3 кВт). Такі ручні фрезери різняться ще й вагою. Чим вища потужність, тим довше і активніше може працювати пристрій, але і більше важитиме, займатиме більше місця.

Щодо цангового патрона, виділяють варіанти від 6 мм до 12 мм. А ось по максимальному ходу фрези моделі бувають 35 мм, 52 мм, 76 мм та інші.

Найбільш часто використовуються заглибні або вертикальні ручні фрезери. Вони мають широку сферу використання, представлені у великому асортименті та мають доступну ціну.

Конструкція фрезера ручного

Даний прилад має нескладну будову. Різальна частина з'єднується з валом на електричному моторі. Він же виконує функції шпинделя. В даному випадку повністю відсутній редуктор або ремінь для передачі. Це допомагає зробити швидкість обертання високою і оптимізувати процес обробки дерева та інших матеріалів.

Фреза кріпиться на шпиндель за допомогою затиску. Коли оснащення опускається, то гостра частина занурюється в матеріал. Глибину можна регулювати. Після цього ручний фрезер рухається горизонтально, що дає можливість виконати потрібну канавку.

Що таке ручний фрезер по дереву і для чого він потрібен?-04

На що ще звернути увагу, перш ніж купити ручний фрезер

При виборі ручного фрезера також варто подивитися на наявність у нього додаткових функцій. А саме – це може бути можливість контролю оборотів. Це потрібно для виконання різних видів робіт. Плюс до всього, при перевантаженні двигуна він може затихнути, а так продовжить виконувати свої функції.

Також добре, якщо буде кнопка плавного старту. Вона дає можливість нарощувати обороти поступово, при цьому не псуючи матеріал (оскільки при різкому старті може відбуватися смикання приладу).

Плюс до всього цінуються функції ручного фрезера, які відповідають за захист.

  1. Термозахист. Вона допомагає вимкнути ручний прилад у разі перегріву або ж подає сигнал, оберігаючи від псування електроінструмента. Після охолодження мотор знову буде готовий до роботи.
  2. Захист від випадкового включення. Вона допомагає уникнути випадкового натискання кнопки старту за допомогою її блокування. Вберігає майстра від травм і псування матеріалу. Активувати інструмент можна тільки при натисканні відразу декількох кнопок.

Отже, ручний фрезер став невід'ємною частиною роботи сучасних майстрів на виробництві і вдома. Він дозволяє виконувати масу різних видів різьблення, обробки деталей тощо. При цьому може справлятися не тільки з цільною деревиною, але і іншими матеріалами.

Купити ручний фрезер ви можете у нас на сайті, підібравши оптимальний для себе варіант з каталогу.