Связаться с нами вViberили по e-mail: info@trudovik.com.ua
Режим работы
ПН-СБ 09:00-18:00
ВС выходной
ua
| ru
Як вибрати болгарку для дому?

Як вибрати болгарку для дому?

Назад к решениям

Болгарка, а вірніше, кутова шліфувальна машина, була винайдена в Німеччині вже понад 60 років тому. На територію нашої країни перші КШМ (кутові шліфмашини) почали надходити в продаж в середині і наприкінці сімдесятих років XX століття, а виготовлялися вони тоді в Болгарії. Саме тому такий потрібний кожному майстру шліфувальний інструмент і отримав таку цікаву назву – болгарка.

Зараз купити болгарку можна в будь-який час, а різноманітність по-справжньому вражає. Як не розгубитися в королівському асортименті і на які особливості технічних характеристик звертати увагу? Дивимося уважно, щоб ваша обновка прослужила довго і була по-справжньому корисною.

Як вибрати болгарку для дому?-01

Кутова шліфувальна машина – принцип роботи та на що звертати увагу при виборі

Принцип роботи акумуляторної або мережевої болгарки (кутової шліфувальної машини) досить простий. Електродвигун передає енергію на ротор, а той передає енергію через редуктор на провідний шпиндель. У підсумку ми отримуємо обертання робочого інструмента, яким є або відрізний, або шліфувальний диск. Останній також називають шліфувальним каменем.

Відразу хочеться відзначити, що купити болгарку краще з регулюванням обертів. Кутова шліфувальна машина без регулювання обертів менш продуктивна і, найголовніше, швидше зноситься. Тому що для кожного матеріалу (маються на увазі параметри його твердості, пухкості і пружності) потрібна своя оптимальна кількість обертів. Саме тому болгарки з регулюванням обертів більш затребувані, ніж КШМ без даної опції.

Наступне, на чому непогано б акцентувати увагу, це вага вашої майбутньої болгарки. Умовно КШМ ми можемо розділити на дві категорії: акумуляторні болгарки і провідні. Перші завжди важать більше. Також на даний параметр впливає і розмір диска. Детальніше про те, яку болгарку купити для домашньої майстерні буде краще, акумуляторну або дротову, ми зупинимося пізніше.

Кутова шліфувальна машина або скорочено КШМ може бути одноручною і дворучною. Найлегші – одноручні кутові шліфувальні машини. Це, найчастіше, невеликі електроінструменти з розміром робочого кола 100, 115 і 125 мм. Вага таких невеликих шліфувальних машинок зазвичай не перевищує 2,5 кг.

Під поняттям дворучні шліфувальні машини ми маємо на увазі болгарки з основною і додатковою ручкою. Це вже набагато важчі, а відповідно, більш потужні електроінструменти з розміром робочого кола 125, 180 і 230 мм. Вага шліфувальних машин такого формату може досягати 6 кг.

Як вибрати болгарку для дому?-02

Тобто, як ми вже зрозуміли, діаметр або розмір робочого кола і полірувального диска, прямо пропорційний розміру самої шліфувальної машини. Найбільш затребувані, а тому і популярні розміри робочого диска в кутових шліфувальних машинах, – це 125, 230, 115, 180 мм. Дані параметри впливають на продуктивність роботи КШМ , але не впливають на потужність електромоторчика.

Мінімальний діаметр робочого диска – 10 см 15 мм. Це маленькі ручні болгарки, багато з них є акумуляторними. Підходять такі малятка для різання і дерева, і металу, і для шліфування. Але ми повинні розуміти, що максимальна товщина, доступна для болгарки 115, – не більше 25-30 мм. Працювати може тільки частина робочого диска, яка виступає за корпус акумуляторної або провідної КШМ. Але для ювелірних робіт з відносно м'якими матеріалами як-от пластик і дерево вона підійде вельми непогано.

Акумуляторна або дротова шліфувальна машина на 125 – більш продуктивна. Але товщина матеріалу, з яким може працювати диск на 125, збільшиться всього на півсантиметра-сантиметр.

Чим менший діаметр робочого диска в кутовій шліфувальній машині (115 і 125), тим зручніше буде проводити шліфувальні роботи. Але якщо ви хочете купити болгарку, основним завданням якої буде нарізання, наприклад, пиломатеріалів або металевих труб, то краще все-таки зверніть свою увагу на більші розміри – 180 і 230 мм.

Болгарка на 115 мм

Кутова шліфувальна машина на 115 дуже маленька і відносно малопотужна. Як правило, не використовують її для різання труб або твердого дерева. Але в КШМ 115 підкуповує їхня легкість. Завдяки тому, що болгарка важить дуже мало, з нею комфортно виконувати дрібні роботи, рука не втомлюється і не втрачається точність. Використовуються КШМ на 115 для дрібних і точних робіт, а також для шліфування різних матеріалів. Краще вибирати моделі з регулюванням обертів!

Болгарка на 230 мм

Максимально можливий діаметр кола кутової шліфувальної машини з регулюванням обертів або без цієї функції – 230 мм. Вона запросто буде справлятися з цеглою, плиткою, їй “по зубах” товсті дошки твердого дерева. Дуже витривала і сильна КШМ, але важка. Багато варіантів кутових шліфмашин на 230 важать близько 6 кг. А ще з болгаркою на 230 буде досить важко шліфувати і виконувати роботи, що вимагають точності до міліметра.

Як вибрати болгарку для дому?-03

Болгарка на 125 мм

Болгарка на 125 мм – це невелика і моторна шліфмашина, яка вважається найпопулярнішою для домашніх майстерень. Кутова шліфувальна машина на 125 не дуже дорога, але досить продуктивна. Важить вона мало, працює тільки з відносно тонкими матеріалами.

Болгарки на 180 мм

Кутову шліфувальну машину на 180 мм часто використовують в будівельних роботах. Вона "бере" і цеглу, і відносно товсті труби. Звичайно, потенціал 180 буде нижчим, ніж в КШМ на 230. Але і важити 180 буде менше, і за ціною буде більш прийнятна, ніж шліфувальна машина на максимальні 230 мм.

Давайте підіб'ємо підсумки

  • Найпопулярнішими серед масового споживача вважаються кутові шліфувальні машини з робочим стандартним диском на 125 мм.
  • Шліфмашини, які використовують під час будівництва для обробки витратних матеріалів, найчастіше мають діаметр 180 і 230 мм.
  • Якщо ви не хочете витрачати багато грошей і, найголовніше, в пріоритеті для вас точність виконання шліфувальних робіт або різання, то варіант КШМ 115 мм цілком придатний.

Увага! Під час роботи різальний або шліфувальний диск сточується. Тому, якщо діаметр на початку робіт 115, 120 мм або навіть 180/230, з кожною хвилиною роботи (швидкість сточування залежить від щільності оброблюваного матеріалу) діаметр диска буде зменшуватися.

Акумуляторна або дротова шліфмашина, регулювання обертів і плавний пуск

Якщо вибирати між акумуляторною провідною шліфмашиною, то однозначної поради, яка краще, дати не вийде.

  • Навіть найкращі джерела живлення в акумуляторних шліфмашинах можуть працювати не більше як годину. А потім на перезаряджання (залежно від акумуляторної ємності) потрібно буде витратити від 2 до 5 годин.
  • Акумуляторні КШМ завжди важать більше за своїх провідних "подруг". Різниця – від 800 гр. до 2 кг.

Але! Акумуляторні болгарки непогано виграють за параметрами портативності. А ще їх просто можна взяти з собою в ліс або на дачу.

Як вибрати болгарку для дому?-04

Тепер давайте поговоримо про кутові шліфувальні машини з технологією плавного пуску і регулюванням обертів. Взагалі, в ідеалі всі болгарки або КШМ повинні бути забезпечені і регулюванням обертів і технологією плавного пуску. Крім того, що така технологія збільшує акуратність, тобто ви вже не зможете "порвати" заготовку, вона ще й мінімізує перепади напруги при підключенні до електромережі. Звичайно, якщо ми говоримо про мережеву болгарку з регулюванням обертів і плавним пуском, а не про акумуляторну.

Детальніше про КШМ з регулюванням обертів?

Практично всі дорогі шліфувальні машини йдуть з регулюванням обертів. Особливо така опція важлива для болгарок, які здебільшого використовують не для різання, а для шліфування. Регулювання оборотів – це ще й запорука того, що ваша болгарка прослужить довше.

На момент кінця сімдесятих – початку вісімдесятих років, час появи перших КШМ в нашій країні, болгарка вважалася величезною цінністю. Купити болгарку в гараж або майстерню могли дозволити собі не всі. Зараз купити болгарку можна в інтернет-магазинах в будь-який момент не тільки в Києві, а й по всій Україні. Головне, підійти до вибору з усією відповідальністю, щоб потім не шкодувати.

Дивіться описи, читайте характеристики. Головне ми з вами обговорили. Отже, нумо вибирати!