Связаться с нами вViberили по e-mail: info@trudovik.com.ua
Режим работы
ПН-СБ 09:00-18:00
ВС выходной
ua
| ru
Як вибрати циркуляційний насос для опалення будинку?

Як вибрати циркуляційний насос для опалення будинку?

Назад к решениям

Насос для забезпечення тепла в будинку – це компактний і малогабаритний пристрій, за допомогою якого відбувається рух теплоносія трубопроводом. Він працює від мережі і підбирається індивідуально для кожного конкретного випадку.

Як вибрати циркуляційний насос для опалення будинку-01

Задуматися про вибір насоса для опалення варто ще на етапі будівництва. Деякі продумані господарі замінюють його на спеціальні нагрівальні котли, які забезпечують водою і підігрівом будівлі середніх розмірів. Але якщо ви хочете вдосконалити опалювальну систему в будинках старого зразка, то без циркуляційного насоса вам не обійтися!

Підібравши оптимальний варіант такого опалювального пристрою, ви зможете впоратися відразу ж з декількома завданнями:

  • підвищити ефективність обігріву кімнат;
  • стабілізувати рівень тиску у всій водонапірній системі;
  • прискорити нагрівання і зробити його більш рівномірним у всіх трубах і радіаторах будинку;
  • нейтралізувати виникнення повітряних пробок.

Одним словом, з появою циркуляційного насоса для опалення ви зможете значно підвищити комфортність перебування в будинку в холодну пору року, знизити рівень шуму опалювальної системи і забути про проблеми з обігрівом приміщення на довгі роки. Залишилося лише правильно вибрати даний пристрій.

Вибираємо циркуляційний насос для опалення дому за типом ротора

Сучасний ринок просто переповнений різними пропозиціями. Як вибрати циркуляційний насос для опалення будинку в такому випадку? Брати дорогий виріб від популярного бренду або зупинитися на недорогому «китайці»? Не варто перевіряти свою удачу! Краще прислухатися до порад фахівців. І спершу необхідно звернути увагу на ротор, який знаходиться в кожному циркуляційному насосі для опалення будинку.

Щодо своєї конструкції такі пристрої поділяють на:

  • обладнані «сухим» ротором;
  • з «мокрим» ротором.

У циркуляційних насосах для опалення будинку з «сухим» ротором рухомі деталі не стикаються з водою. Винятком є ​​тільки маховик. Такий пристрій просто ідеально підійде для забезпечення теплом великих споруд (багатоквартирних будинків або офісної будівлі). Але при цьому він вимагає регулярної перевірки та обслуговування.

Головними перевагами «сухих» роторів є:

  • високий рівень ККД (85%);
  • знижене споживання електроенергії;
  • відмінна робота з дуже гарячою рідиною (для таких помп зовсім не проблема переганяти воду, температура якої становить вище 100°C).

Вибирати такі циркуляційні насоси для опалення будинку не варто, якщо вас будуть бентежити такі нюанси в їхній роботі:

  • висока ціна;
  • великий рівень шуму (щоб хоч трохи нейтралізувати його, можна помістити пристрій в підвал);
  • потреба в постійній заміні кілець ущільнення (вони зможуть відмінно прослужити протягом трьох років, але потім їх необхідно буде замінити).

Також варто враховувати, що крім того, що вам буде необхідно купити циркуляційний насос “Спрут” або ін., вам доведеться ще й витрачати гроші на його регулярне обслуговування. Деякі господарі встановлюють такі пристрої для опалення не тільки житлового приміщення, а й майстерні або гаражу. Якщо ваше приміщення менше ніж 200 метрів, то вибирати циркуляційний насос для опалення будинку такого виду вам просто невигідно.

«Мокрі» пристрою відрізняються своєю будовою від попереднього типу. Вони безпосередньо контактують з водою, тому їх можна встановлювати тільки в одному положенні – горизонтальному. Вся конструкція таких циркуляційних насосів для опалення будинку поміщається в спеціальний корпус з металу. Завдяки цьому істотно знижується навантаження на всі деталі даного пристрою. Як результат, даний циркуляційний насос для опалення будинку зможе прослужити вам не менше 7 років.

Як вибрати циркуляційний насос для опалення будинку-02

Купівля таких пристроїв має кілька переваг:

  • доступна ціна;
  • тиха робота (для встановлення такого циркуляційного насоса нема потреби шукати окреме приміщення, його робота не буде заважати мешканцям будинку. Цей пристрій працює навіть тихіше, ніж котел);
  • не вимагає постійного техобслуговування.

Єдиним істотним «мінусом» в експлуатації таких пристроїв для опалення є їх скромний ККД. Він становить до 55%. Тому такі пристрої будуть актуальні лише в оселях з невеликою площею.

Як вибрати циркуляційний насос для опалення будинку, площа якого менша ніж 200 метрів? Навіть не замислюйтесь над цим питанням і підбирайте одну з моделей з «мокрим» ротором! Вам нема потреби створювати високий тиск в домашніх умовах, а завдяки своїм конструктивним особливостям такі насоси можуть працювати з водою, температура якої не перевищує 100°C.

Підбираємо циркуляційний насос: «шпаргалка» від професіоналів

Щоб створити оптимальні умови для роботи обладнання, перед тим як вибрати циркуляційний насос, потрібно зробити деякі розрахунки. Іноді те, що ідеально підійшло сусідам, може виявитися неприйнятним для вашого будинку.

Вибираючи насос для опалення, потрібно врахувати наступні фактори:

  • Продуктивність насоса: визначається за формулою Q = N / (T2-T1), де N – потужність теплоносія, T2 – температура води, що всмоктується, T1 – температура води в зворотньому напрямку. Також враховується площа приміщення, яке необхідно обігріти, і ступінь його теплоізоляції;
  • Умови експлуатації: тип використовуваного теплоносія, його середня температура, діаметр і якість матеріалу трубопроводу, оскільки необхідно створювати такий натиск рідини, який би міг долати опір в трубах;
  • Спосіб регулювання: циркуляційний насос з декількома режимами дозволить вам самостійно управляти його роботою, задаючи потрібну в приміщенні температуру;
  • Рівень шуму і кількість споживаної електроенергії: як правило, сучасні циркуляційні насоси відрізняються економічністю і зниженим рівнем шуму, що дозволяє встановлювати їх навіть в малогабаритних приміщеннях – їхня робота не буде відволікати і заважати.

Додаткові опції в циркуляційних насосах для опалення будинку

На вартість такого обладнання впливають не тільки його основні можливості, а й додатковий функціонал. Як вибрати циркуляційний насос для опалення будинку, не переплативши за різні непотрібні «фішки»? Розбираймося разом!

Найчастіше такі пристрої відрізняються наступними можливостями:

  • автоматичністю;
  • наявністю або відсутністю дисплея;
  • спареною конструкцією.

А тепер розберімось з кожним з них. Автоматика – відмінна функція. Якщо ваш циркуляційний насос її має, то ви зможете запускати пристрій в потрібний час, який самостійно встановлюєте. Наприклад, ви можете «запрограмувати» включення циркуляційного насоса за кілька годин до моменту пробудження. Таким чином ви і заощадите, і прокинетеся в теплій хаті. Перед тим, як купувати такий пристрій, варто узгодити його роботу з функціонуванням опалювального котла.

Як вибрати циркуляційний насос для опалення будинку-03

Дисплей – також важлива річ. З його допомогою відбивається безліч корисних характеристик, які розповідають про роботу пристрою саме в цей момент. Наприклад, температура води, рівень напору, продуктивність. Деякі моделі циркуляційних насосів для опалення будинку подають сигнал на своєму дисплеї про помилки або проблеми, які виникають в трубопроводі.

Якщо вода, яка потрапляє в вашу опалювальну систему, має безліч домішок, то варто окремо задуматися про те, як вибрати циркуляційний насос для опалення будинку з таким трубопроводом. В такому випадку вам підійде тільки модель зі спареної конструкцією. У ній вмонтовані два робочих колеса, які працюють паралельно. Для чого це потрібно? Якщо одне з коліс вийде з ладу в результаті накопичення твердих частинок, то друге продовжить подавати тепло в ваше житло.

Ціна насоса для опалення в приватному будинку такого типу досить значна. Є сенс його купувати, якщо крім свого житла ви опалюєте ще й «інкубатор» або місце проживання живності. Відповідно, відключення тепла призведе до загибелі. Для стандартних будинків такі пристрої купувати нераціонально.

Секрет вибору найкращого циркуляційного насоса для опалення будинку

Часто консультанти з продажу таких пристроїв намагаються піднести вам суперпрофесійну модель, потужності якої точно має вистачити для вашого житла з запасом. Насправді для стандартного дачного будинку досить навіть примітивної побутової моделі серед циркуляційних насосів, яка не відрізняється високими показниками ККД.

Якщо ви правильно підберете даний пристрій, то він легко зможе забезпечити теплом навіть триповерховий будинок. І не варто слухати тих «фахівців», які пропонують вам купувати кілька насосів і встановлювати їх на кожному поверсі – досить одного пристрою, що працює на «сухому» роторі!

Вибираючи циркуляційний насос для опалення будинку, не забувайте про напір води, кількість швидкостей, загальний тиск в системі і температурою, відтворюється в теплоносії. В одному і тому ж житлі варто уважно регулювати потужність даного пристрою. На цей фактор впливає навіть погода за вікном. Чим холодніше на вулиці – тим інтенсивніше має працювати ваш опалювальний пристрій!

Купити циркуляційний насос для опалення в Україні в наш час дуже просто! Головне, співпрацюйте тільки з компетентними фахівцями, які пропонують високоякісний товар і піклуються про кожного клієнта.

Інтернет-магазин "Трудовик" пропонує недорого замовити і купити циркуляційні насоси таких виробників, як Sprut, Насоси +, що зарекомендували себе як якісне обладнання в наших кліматичних умовах. Якщо ви постанете перед труднощами, вирішуючи як вибрати циркуляційний насос для опалення, теплої підлоги або водопостачання, то наші фахівці дадуть вичерпні відповіді. Доставка товару здійснюється по Києву і в усі міста України, а її вартість розраховується відповідно до тарифів компаній-перевізників.

Будемо раді бачити вас серед наших постійних покупців!