Связаться с нами вViberили по e-mail: info@trudovik.com.ua
Режим работы
ПН-СБ 09:00-18:00
ВС выходной
ua
| ru
Вибір акумуляторної КШМ

Вибір акумуляторної КШМ

Назад к решениям

Болгарка — це багатофункціональний інструмент, що може працювати і від електроживлення, і за допомогою підключення до акумуляторів. Власне, сьогодні будемо говорити про шліфувальні машини саме акумуляторного зразка. А конкретніше, яку саме болгарку варто вибрати для виконання тих чи інших завдань і який саме акумулятор на болгарку потрібен. Поїхали?

Вибір акумуляторної КШМ-01

Багатозадачність кутошліфувальної машини або що роблять з болгаркою

Подивімося відразу на назву – "кутошліфувальна машина". Тобто це якийсь інструмент, електрообладнання, яке має щось шліфувати. Чудово, так воно і є. Але крім шліфування, болгарка — це один з надекономічних і найзручніших інструментів для різання і надання форми матеріалам. Починаючи від металів, звичайно дивимося на потужність, закінчуючи деревом і навіть керамікою і склом. Тому і вважається кутова шліфувальна машина абсолютно універсальною річчю, без якої не обійдеться жодна домашня майстерня, не кажучи вже про професійні.

  • Шліфування поверхонь (залежно від інтенсивності нерівностей і жорсткості вибираємо свою насадку).
  • Полірування поверхонь (те ж саме, потрібні різні насадки).
  • Різка негабаритних матеріалів і предметів, починаючи від дерева, закінчуючи металом і бетоном, залізобетоном.
  • Надання потрібної форми керамічному кахлю і склу, полікарбонату і шиферу, робота з природним каменем.
  • Надання потрібної форми пластику, різка металопластику.

Увага! При роботі з будь-яким матеріалом болгарка "викидає" багато побічного продукту (тирса, стружка тощо). Тому відразу разом з купівлею кутової акумуляторної шліфувальної машини варто придбати захисні окуляри та рукавички.

У яких сферах застосовуються кутошліфувальні машини?

Ремонт автомобілів, будівництво, прокладка труб, прокладка мереж, телефонних та інтернет-кабелів, будівництво, ландшафтний дизайн та багато іншого. Саме тому акумуляторну болгарку можна зустріти практично в будь-якій майстерні. До речі, саме акумуляторну, тому що останні роки ця категорія кутових шліфмашин стала більш доступною. Подивімося докладніше?

Акумуляторна або дротова — відверто про переваги та недоліки 2 категорій болгарок, що існують

Навіть якщо ми будемо дивитися на дві дуже схожі болгарки з одним рівнем потужності, але одна буде мережевою, а інша — акумуляторною, то спеціалізація і тип завдань, найбільш характерних для першої та другої, будуть відрізнятися.

  • Кутова шліфувальна машина, яка працює від мережі, — в майстернях, на виробничих комплексах, в цехах.
  • Акумуляторна болгарка більше використовується для умовно побутових завдань: нарізка плитки, різка металопластикових труб, різка малих виробів з металів та інше.

Причина такого розмежування сфер застосування акумуляторних болгарок і кутових шліфмашин, що працюють від шнура з електрикою, ховається не тільки в тому що на стаціонарних виробництвах і цехових комплексах завжди є постійне джерело напруги. Переважна більшість акумуляторних кутових шліфувальних машин обладнані чутливішою системою блокування при збільшенні навантаження. Власне, через це кутові шліфувальні машини мережевих зразків і можуть працювати скоріше. Тобто швидкість різу в останніх часто відчутно вища, ніж в акумуляторних.

Вибір акумуляторної КШМ-02

Ну і найочевидніша причина більшої популярності болгарок акумуляторних в тому, що останнім часом акумуляторні джерела живлення стали дешевшими. Чи то це через появу десятків нових аналогічних виробництв, то чи через збільшення видобутку металів-накопичувачів... Але якщо порівняти відповідність цін кутових шліфмашин, що працюють від мережі і акумуляторних якихось 5 років тому і сьогодні, різниця очевидна.

Проте акумуляторні кутові шліфувальні машини вимагають періодичної заміни не тільки насадок і деяких деталей (кнопки тощо), а й самих акумуляторів. Правда, чим більше сучасна модель, тим менш докучливі її акумуляторні забаганки.

А ось докладніше про те, що ми можемо називати акумуляторною ємністю, скільки циклів може пережити який накопичувач — читайте нижче.

Що таке ємність акумулятора та інші важливі питання щодо джерела живлення

Отже, нам пора говорити про саме серце всіх акумуляторних інструментів, в тому числі і болгарок. Якщо ми хочемо вибрати та купити машинку з акб, і при цьому плануємо, що мала проживе з нами як мінімум кілька років, потрібно розуміти всі її характерні болячки і те, як їм запобігти. Було б як мінімум некоректно стверджувати, що акумулятор є однією з найбільш уразливих сторін кутової шліфувальної машини. Але все ж, на жаль, неприємні моменти трапляються і тут.

Отже, треба вибрати і купити болгарку в Україні — дивимося ємність акумулятора. Далі розуміємо очікувану кількість циклів розряд-зарядка. І тільки після цього варто дивитися на інші моменти — ергономіка, габарити, вага тощо. Ну, зазвичай, якщо перший раз стоїть мета купити акумуляторну болгарку, то спочатку дивляться на розміри диска, ціну, габарити та інше, а потім вже звертають увагу на акумулятор. А це не зовсім правильно.

Ємність акумулятора вимірюється в ампер-годинах. Тобто, зрозуміло, що чим вище ця цифра, тим довше акумуляторна болгарка зможе виконувати свою роботу. Дуже часто можна побачити в описі до акумуляторних болгарок ємність батареї від 4 до 5 ампер-годин. А деякі, більш потужні, навіть 5,5. В ідеальному світі найпотужніші акумуляторні джерела енергії при побутовому використанні здатні прослужити до 10 років, це приблизно 2000 циклів заряд-розряд або ж близько 200 на рік. Трохи менш модні — півтори тисячі циклів. Незвично, але в питаннях акумуляторних кутових шліфувальних машин ідеальний і реальний світ знаходиться зовсім поруч. Але, увага, це не означає, що, припустимо, болгарку 2000 разів розрядили та зарядили, а на 2001 вона “вмирає”, бо акумулятор просто взяв і різко відмовився працювати. Це орієнтовний період роботи без відчутного зниження ємності. Але якщо пристрій зношується на 70%, швидкість зносу йде в геометричній прогресії, тобто дуже сильно прискорюється.

Акумуляторна кутова шліфувальна машина? Дешеві та дорогі інструменти — що впливає на ціну

Вирішили вибрати та купити відповідну болгарку? Але не знаєте, що впливає на ціну акумуляторних кутових шліфувальних машин? Розберімо питання!

Швиденько відкриваємо каталог будь-якого інтернет-магазину і дивуємося наявному діапазону цін — від кількох тисяч або навіть декількох сотень до декількох десятків тисяч. Але якщо придивитися докладніше, прочитати опис, то причину такого відчутного відриву цінових категорій акумуляторних болгарок відразу зрозуміємо, навіть якщо жодного разу не стикалися з жодним подібним інструментом:

  • деякі кутові шліфувальні машини пропонуються виробником без акумулятора;
  • інші йдуть з одним акумулятором;
  • є ще одна категорія (часто дорогі дуже потужні і якісні болгарки) — два або навіть три змінних.

Вибір акумуляторної КШМ-03

Далі — якість мотора. Всі вони приблизно однакові за кресленням, але не за якістю. Підгонка підшипників і матеріали...

Якщо це мотори на постійних магнітах без щіток, то це магніти різної сили. Далі йде матеріал обмотки двигунів. Алюміній дешевше, але гірше. Мідь дорожче, але краще.

Ще двигуни діляться на 2 категорії — розбірні та нерозбірні. Найчастіше (хоч і необов'язково) перші коштують дорожче. Їх в разі чого можна відремонтувати.

На останньому місці комфортно розташовується ергономіка, захист, рукоятки з накладками з гуми та силіконів тощо. Ось тому часто однакові на вигляд болгарки можуть дуже сильно відрізнятися за ціною.

Все ще не зважилися, яку краще вибрати та купити відповідну до ваших вимог болгарку? Ви ж уже знаєте, що впливає на ціну акумуляторних кутових шліфувальних машин? Але ми пропустили ще один момент — бренд. Якщо виробник старий, розрекламований, то логічно, що він пропонує свій товар за вищою ціною, ніж нібито аналогічної якості менш модний.

Що вибрати? Ну, тут, як кажуть, пальцем в небо тикати не варто. Якщо ви прочитали до кінця цей матеріал, значить напевно з кутовими шліфмашинами ви знайомі тільки здалеку і шукаєте інформацію. Тримайте!

Всі легенди по типу Bosch, “ДеВолт”, “Макіта” — однозначно якісна техніка. Але і не найдешевша. Менш відомі марки — тут правильно буде походити по форумах і почитати живі відгуки. Ну, і добре ознайомитися з характеристиками болгарки акумуляторної. А як їх розшифровувати — про це ми вже розповіли.

Удачі вам і правильного вибору універсального акумуляторного інструменту!