Связаться с нами вViberили по e-mail: info@trudovik.com.ua
Режим работы
ПН-СБ 09:00-18:00
ВС выходной
ua
| ru
Вибір професіоналів: лазерні рівні Bosch

Вибір професіоналів: лазерні рівні Bosch

Назад к решениям

Лазерні нівеліри належать до категорії ручних інструментів. Вони можуть будувати горизонтальні, вертикальні та похилі площини. При перетині з перешкодою вони дають світлову пляму у вигляді решітки. Застосовуються при монтажі різних споруд, плануванні місцевості, будівельних і ремонтних роботах. Задіють їх для автоматизованого управління будівельної та землерийної техніки. Лазери Bosch також вирішують безліч різнопланових завдань. А ще не вимагають профільної підготовки та знань користувача.

Вибір професіоналів: лазерні рівні Bosch-01

Лазерний нівелір і рівень Bosch: розбираємося в поняттях

Отже, ви шукаєте лазерний нівелір Bosch, а може, рівень? Обидва ці вимірювачі схожі та часто розглядаються як ідентичні. Але відмінності все ж є. Так, лазерний рівень припускається помилки в 1 мм на кожен метр проєкції. Нівелір – 0,2-0,3 мм, а дорогі ротаційні версії й зовсім менш як 0,1 мм. Лазерний рівень "Бош" проєктує дві лінії: горизонтальну і вертикальну або кожну окремо. Точковий нівелір – 3-5 точок, спрямованих в різні боки. Дальність рівня досягає 10 м. Моделі дорожчі «б'ють» на 20-25 м. Лазерні нівеліри дістають 50 м, ротаційні вимірювачі – 100 і більше метрів. Рівень Bosch доповнюється підлоговими або настінними кріпленнями. Нівелір же в добавок до них оснащується захисними елементами та пультом дистанційного керування. Рівень допускає розбіжності на 3-35 мм. У нівеліра ці показники трохи вищі – 3-50 мм. І в цей момент спрацьовує оповіщення. Воно може бути звуковим і світловим.

Ротаційні й позиційні нівеліри "Бош"

Лазерний нівелір Bosch ("Бош") крім основних функцій може виконувати розмітку прямих кутів і переносити точки з однієї поверхні на іншу. Щоб вибрати відповідну версію, варто визначитися зі списком завдань, які належить виконати. Умовно їх можна поділити на 2 групи:

  1. Позиційні. З цією метою використовуються точкові будівельні рівні і самовирівнювальні лінійні вироби для побудови площин. Перші – дуже точні і можуть функціонувати на далеких відстанях, але з огляду на хитромудрий вимірювач – складніші в експлуатації. Другі оптимальні для використання всередині будівель. Вони прості, їх немає потреби налаштовувати або вирівнювати.
  2. Ротаційні. Для таких нівелірів характерна побудова ліній за допомогою обертання лазера. Пристрої видають точку, яка перетворюється в лінію завдяки швидкості обертання.

На питання про те, який лазер "Бош" кращий – ротаційний або позиційний – немає конкретної відповіді. Ротаційні прилади підходять для роботи на вулиці на великих відстанях. Зате позиційні дешевші.

Тип вирівнювання і колір лазерного променя нівелірів "Бош"

Один з важливих критеріїв, що визначають відповідь, який лазерний рівень "Бош" купити, – тип вирівнювання. Доступні два варіанти – ручний і самовирівнювальний. У першому випадку користувач вирівнює пристрій, орієнтуючись на бульбашковий рівень. Самовирівнювальний нівелір сам доходить до рівного положення, що безсумнівно зручніше. І в такому випадку, чим більший кут вирівнювання, тим простіший в користуванні апарат. Якщо потрібно, цю опцію можна відключити, правда, не у всіх лазерних нівелірах "Бош" це доступно. Подібна опція потрібна, щоб поставити прилад під кутом.

Оповіщення самовирівнювання відбувається по-різному:

  • відключенням;
  • звуковим сигналом;
  • перестали світити миготливі лінії.

Можливі варіанти з комбінованим оповіщенням.

Лазери Bosch оснащені світлодіодами з довжиною хвилі 635 Нм. Колір лазерного променя – питання суто індивідуальне. Червоний – традиційний, його добре видно. Зате зелений контрастніший. Він додає приблизно метр робочого діапазону. Чітко видно на вулиці при сонячній погоді. Лазери ( "Бош") з зеленим променем можна застосовувати як запасні. Або, наприклад, щоб розрізняти прилади при їхньому одночасному використанні. І такий колір характерний для нових вимірювачів.

Вибір професіоналів: лазерні рівні Bosch-02

Рівень "Бош" – продуктивність, багатофункціональність і доступність

Лазери Bosch найбільш різноманітні в порівнянні з аналогічними пропозиціями. Крім того, бренд вперше запропонував трьохплощинні прилади. Покупці можуть вибирати пристрої різного призначення – побутові, професійні. Побутові лазери Bosch традиційно пофарбовані в зелений колір. Навіть у простого нівеліра є функція відвісу. Тобто з його допомогою можна проєктувати точки внизу і вгорі. Є також ще одне перехрестя.

Моделі з додатковою вертикаллю дозволяють вибудовувати кути. Для початківців будівельників цього достатньо. Більш просунуті пристрої мають дисплей з відображенням кута нахилу. Він потрібен для отримання лінії від точки до точки або при облаштуванні сходового маршу. Але такий нівелір досить специфічний і унікальний. Будь-який вимірювач можна встановлювати на штатив. Взагалі, за невелику суму можна купити лазерний нівелір Bosch ("Бош"), який перекриє більшість домашніх потреб.

Професійні вимірювачі "Бош" забарвлюються в синій колір. Вони оснащуються індикацією вирівнювання – звуковою, візуальною. Професійні рівні досить компактні. Найчастіше комплектуються штативами – з магнітами, отворами для навішування або мають кріплення для них – причому одночасно під різні штативи. Є професійні моделі, до яких підключається приймач. Дальність таких приладів може складати 50 м і більше. Є лазери з проєктуванням на 360 градусів. Вони корисні тим, хто займається облаштуванням підлог і стель.

Професійні вимірювачі мають трохи яскравіший, насиченіший лазерний промінь. Причому така закономірність характерна для свіжих версій нівелірів. Крім того, нові прилади можна розбирати і ремонтувати. У старих вимірювачів такої можливості не було передбачено. Саме нові моделі лазерних нівелірів "Бош" здатні проєктувати промінь до 100 м.

Найсвіжіші вимірювачі мають можливість підключатися до смартфона. Через телефон активуються і відключаються площини, регулюється рівень яскравості. У таких лазерних нівелірів передбачена можливість калібрування. Вона може знадобитися, наприклад, після неакуратного транспортування. Цікаво, що новинки "Бош" досить привабливі в плані вартості, якщо порівнювати зі старими версіями. Та й бренд пропонує унікальні продукти, як-то вимірювач для укладання плитки або для перевірки нерівностей підлоги. Якщо дозволяє бюджет, варто вибрати 3-площинні моделі. Вони впораються практично з усіма завданнями.

Визначаємо точність лазерного нівеліра "Бош"

Є кілька способів перевірити точність лазерного нівеліра ("Бош"). Перший – за допомогою олівця. Потрібно поставити вимірювач на штатив і активувати горизонтальні промені. Один з країв розвести й поставити мітку на стіні. Далі повернути лазерний рівень навколо своєї осі й «дійти» до потрібного краю. Як тільки лазер стане стабільний і вирівняється, подивіться, чи збігся промінь з відміткою. Другий спосіб перевірки – за допомогою звичайного будівельного відвісу. Потрібно підвісити його до стелі. Можна використовувати, наприклад, саморіз. Знерухомити вантаж і навести його на вертикальний промінь. Якщо лазер підсвічує нитку, значить рівень рівний.

Вибір професіоналів: лазерні рівні Bosch-03

Варіанти рівнів "Бош", маркування та призначення

Лазерні нівеліри Bosch поділяються на кілька типів залежно від варіанту проєкції променя на поверхні при створенні розмітки:

  • статичні вироби для побудови ліній або ж площин;
  • статичні вироби для побудови осей;
  • комбіновані рівні з функцією відвісу і лінійного виробу;
  • ротаційні вироби для побудови ліній з обертовим лазерним випромінювачем;
  • ротаційні рівні з функціями лінійного і точкового виробу.

Лазерний нівелір Bosch має унікальне маркування. Воно допомагає зорієнтуватися в моделях залежно від параметрів. Так, в назвах присутні букви, що вказують на тип лазера:

  1. L – line – лінійний рівень.
  2. P – point – точковий.
  3. R – rotation – ротаційний нівелір.

Досить цікава категорія точкових лазерних нівелірів Bosch з маркуванням GPL. Цифри 3 і 5 вказують на кількість точок, які будує прилад на перпендикулярних площинах. За їхньої допомоги визначається напрямок перегородок, каркасів, опалубок, копіюється розмітка з підлоги на стелю.

Привабливі в плані вартості комбіновані лазерні рівні Bosch. Вони найбільш оптимальні для домашнього застосування. Але попри це точні, з великим запасом самовирівнювання, а ще універсальні. Комбіновані вимірювачі проєктують горизонталь, вертикаль і точки в зеніті і надирі.

Для виконання робіт на великих об'єктах, при облаштуванні трубопроводів, тунелів, управлінні будівельною технікою краще задіяти ротаційні лазери Bosch серії GRL. Це професійні прилади. Обертання точкового лазера дає високу інтенсивність променя. Він купчастий, а імпульсний режим для функціонування з приймачем підвищує його дальність до 300-400 м. Звичайно, ротаційний нівелір дорогий. Але його висока вартість виправдовується продуктивністю та універсальністю.

Весь ручний вимірювальний інструмент "Бош", що функціонує з лазерними променями, наділений можливістю автоматичного самовирівнювання, відрізняється надійністю. Він поміщається в міцні корпуси для захисту від небажаних зовнішніх втручань. А ще для лазерних нівелірів Bosch характерна простота користування і порівняно доступні ціни.