Связаться с нами вViberили по e-mail: info@trudovik.com.ua
Режим работы
ПН-СБ 09:00-18:00
ВС выходной
ua
| ru
Як вибрати електроди для зварювання

Як вибрати електроди для зварювання

Назад к решениям

Кожен талановитий майстер прекрасно володіє зварювальним апаратом. Завдяки цьому пристрою можна швидко з'єднати металеві конструкції та створити надійні шви. Щоб якість вашої роботи завжди була на високому рівні, варто чітко розуміти, які електроди краще підійдуть конкретно для кожного випадку. Сучасний ринок аксесуарів для зварювальних робіт дивує своїм широким асортиментом. Тут дуже легко розгубитися навіть просунутому майстру. А що вже говорити про новачків у зварювальних роботах?!

Як вибрати електроди для зварювання-01

Також варто розуміти, що зварювальне обладнання постійно модернізується і видозмінюється. Інвертор більше не є трансформаторним агрегатом. Він дуже простий і легкий, значно швидше і ефективніше виконує свою роботу. Саме тому питання про те, які електроди кращі, не втрачає своєї актуальності з року в рік.

Але перед тим як відповісти на нього, варто зрозуміти, з яких частин складається сучасний зварювальний апарат. Найчастіше такий інвертор комплектується:

  • центром управління;
  • мережевим фільтром;
  • перетворювачем високочастотного типу;
  • випрямлячем силового типу.

Інверторні зварювальні пристрої вже довели свою унікальність. Вони стабільно проводять ток, економічно витрачають електроенергію, відрізняються високою продуктивністю і мобільністю. Працює інвертор за допомогою електродів. Про те, як їх вибрати і які електроди кращі, ми розповімо детальніше.

Конструктивні особливості електродів для зварювання

Будова таких зварювальних аксесуарів досить не складна. Вони складаються з металевої серцевини і спеціального покриття. Під час зварювання серцевина електрода починає повільно плавитися, а його покриття захищає сам шов від окислення.

Те, які електроди кращі, можна зрозуміти, орієнтуючись на якість і текстуру такого покриття. Саме від нього залежить тривалість горіння дуги. Можна виділити чотири типи покриття в таких пристроях для зварювання:

  • основне;
  • кисле;
  • целюлозне;
  • рутилове.

Основне покриття електродів для зварювання вибирають для різних робіт. Воно безпечне для оператора. Шви, отримані в результаті роботи з таким покриттям, відрізняються пластичністю і витримкою перед ударами різної складності. Єдиний істотний недолік обробки такими пристроями – поява пор в швах.

Працювати з кислим покриттям даних пристроїв варто тільки в добре провітрюваних приміщеннях, не забуваючи про Електродотримачі і зварювальну маску. Під час експлуатації такі електроди виділяють токсичні речовини, які шкідливі для здоров'я оператора.

Целюлозне покриття підійде для інверторів, які працюють на напрузі постійно типу. Шви, які оброблені ними, є найнадійнішими і довговічними.

При рутиловому покритті електродів метал практично не розбризкується. Вони прекрасно взаємодіють з усіма видами струму і найкраще з’єднують низьковуглецеву сталь. Такими пристроями можна легко зварювати поверхні, уражені корозією або брудом. В результаті ви отримаєте гарний і надійний шов.

Як вибрати електроди для зварювання-02

Класифікація електродів для інвертора

Щоб зрозуміти, які електроди кращі, потрібно спочатку розібратися з найпоширенішими видами. Такі провідники бувають:

  • металеві;
  • неметалеві.

Металеві і собі діляться на два типи: ті, що плавляться, та такі, що не плавляться. Плавкі електроди можуть бути покритими (сталеві, бронзові, чавунні, алюмінієві) або непокритими (зараз застосовуються у вигляді захисних газів, раніше використовувалися на ранніх стадіях розвитку апаратів для зварювання). Неплавкі пристрої можуть бути вольфрамовими, лантанованими або ітрированими.

Неметалеві електроди не можуть плавитися. Вони бувають вугільними або графітовими. Також під час зварювання такі пристрої можуть мати чотири положення:

  • горизонтальне;
  • вертикальне;
  • стельове;
  • нижнє.

Відповідно, щоб визначити, які електроди кращі, необхідно враховувати не тільки їхню будову, а й різновиди, а також матеріал, який ви плануєте поєднувати з допомогою зварювальних швів.

Вибираємо кращі електроди відповідно до їхнього діаметра (2-5 мм)

Щоб зрозуміти, які електроди краще підходять конкретно для вашого випадку, необхідно проаналізувати такі фактори:

  • товщину металу, який ви будете обробляти (чим він товстіший, тим більшим повинен бути електрод в діаметрі);
  • положення зварювання;
  • особливості текстури матеріалу, який ви будете обробляти.

Варто також відзначити, що кожний такий пристрій працює з певним видом струму. Його вказують виробники таких аксесуарів для зварювання. Деякі досвідчені зварювальники навіть вивели свою формулу, яка допомагає визначити ідеальну силу струму. Відповідно до неї для 1 мм електрода в діаметрі підходить сила струму 30-40 А. Таким чином досить просто визначити, які електроди найкраще працюють з певним напруженням струму. Також варто пам'ятати, що при зварюванні в горизонтальному положенні силу струму краще зменшити на 15%.

Існує чотири найбільш поширені групи електродів за діаметром:

  • 2 мм;
  • 3 – 3,2 мм;
  • 4 мм;
  • від 5 мм.

Перший тип пристроїв підійде тільки досвідченим майстрам. З ним досить складно працювати. В процесі експлуатації «двійка» швидко нагрівається, якщо ви виставили занадто великий струм для цього електрода. З її допомогою можна з'єднувати тонкі метали. Працює такий зварювальний аксесуар від струму 40-80 ампер.

Електроди для зварювання 3 мм прекрасно працюють на постійному струмі 70-80 ампер. З ними краще поводитися досить акуратно, адже при занадто великій силі струму може статися переварювання.

Електроди четвертого типу підійдуть для зварювання масивних металів. Вони можуть працювати на струмі 110-160 ампер, але додавати його краще поступово.

Електроди, діаметр яких понад 5 мм підійдуть тільки професійним майстрам. Краще такі пристрої використовувати не для зварювання, а для плавлення.

Як вибрати електроди для зварювання-03

Гартування електродів: бути чи не бути

У деяких недосвідчених майстрів трапляється досить прикра ситуація. Вони ніби й зрозуміли, які електроди кращі, і навіть встигли їх придбати, але от якість зварювання просто огидне. Таке виникає в тому випадку, якщо ці пристрої пошкоджені або накопичили в собі вологу.

Що ж робити? На допомогу вам прийде така проста процедура, як гартування з сушінням. Щоб точно зрозуміти, що ваш електрод відсирів, досить придивитися до нього в процесі роботи. Якщо ви помітили, що при зварюванні з'являються дефекти, а сам пристрій прилипає до поверхні, тоді йому просто необхідне гартування.

Щоб не стикатися з подібною ситуацією найкраще купувати зварювальні електроди для інвертора тільки перевірених брендів у реалізаторів, які дорожать своїм іміджем і пропонують тільки товар високої якості. В іншому випадку ви ризикуєте витратити багато часу і отримати результат, дуже далекий від очікуваного.

Такі зварювальні аксесуари реалізуються в герметичній упаковці і не зберігаються на складі більше ніж місяць. Під час використання краще зберігати вироби в теплих сухих приміщеннях. Не варто залишати їх на відкритому повітрі, горищі або в підвалі.

Гартують електроди на спеціальних пристроях фірми, які професійно займаються зварювальними роботами. Для початківців така опція, на жаль, недоступна.

Головні рекомендації при виборі

Щоб відразу ж розуміти, які електроди кращі, радимо вам скористатися нашими основними рекомендаціями. По-перше, звертайте увагу на сертифікат якості. Таким чином ви забезпечите себе від купівлі неякісних або відсирілих виробів.

По-друге, краще звертайте увагу на цілісність пакування. Вас має насторожити його пошкодження і підозрілий вигляд електродів. По-третє, ще одним фактором, що вказує на якість такої продукції, є її ціна. Дешеві вироби не зможуть прослужити вам тривалий час.

Кожен майстер має зрозуміти самостійно, які електроди краще підходять саме для нього. Поради досвідчених зварювальників можуть стати путівником, але не повинні бути сліпим приводом для наслідування. Придбати якісне надійне зварювальне обладнання в Києві, Одесі, Львові, Харкові та інших містах України ви зможете в інтернет-магазині trudovik.com.ua. Ми пропонуємо продукцію таких популярних брендів, як Monolith, STANDART, ESAB, «ПАТОН», ABICOR BINZEL, BOEHLER.