Связаться с нами вViberили по e-mail: info@trudovik.com.ua
Режим работы
ПН-СБ 09:00-18:00
ВС выходной
ua
| ru
Як обрати розширювальні баки для опалення та водопостачання

Як обрати розширювальні баки для опалення та водопостачання

Назад к решениям

Те, що при зміні температури вода за параметрами свого об'єму може розширюватися і стискатися, відомо нам ще зі школи. У більшості сучасних систем опалення теплоносієм є саме ця нестійка за своїми фізичними властивостями вода. А розширювальні баки для того і потрібні, щоб мінімізувати наслідки постійного коливання об'єму рідини в мережі. Розширювальні баки, що були встановлені в систему водопостачання, потрібні, щоб не було розривів через перепади тиску в системі. Сьогодні ми більше часу приділимо саме розширювальним бачкам для опалення, але також і не обійдемо своєю увагою баки для систем закритого формату водопостачання.

Як обрати розширювальні баки для опалення та водопостачання-01

У сучасних котлах найчастіше розширювальні баки для системи опалення знаходяться власне в системі котла. Обсяг таких розширювальних баків для системи опалення, розташованих всередині котла, часто не перевищує 10-12 л. Щоб більш наочно уявити — така ж кількість рідини поміщається у звичне для всіх відро. При нагріванні від температури нижче кімнатної до 70 – 80 градусів Цельсія водичка розширюється приблизно на 3-3.5% або ж близько на 0,3-0,5% при підвищенні кожен раз на 10 градусів. Розмір підсумкового розширення залежить від початкового тиску води в системі опалення, кількості розчинених у ній молекул солей і металів, інших чинників. Тобто, якщо нагріти систему опалення з тиском півтора БАРа і обсягом 100 л до 70 градусів тепла з температурного рівня близько 15 градусів, то її об’єм розширюється приблизно на 3,5-4 л. Що ми маємо в підсумку? Розширювальні баки, розташовані всередині котла, можуть бути вживані для систем опалення, в яких циркулює максимум 200 л води. У тому варіанті, якщо в вашому випадку підсумковий обсяг рідини більший, потрібно думати про те, щоб змонтувати ще один розширювальний бак.

Практично всі ретросистеми опалення були оснащені розширювальним баком з незапаяним верхом, робилося це для виключення надмірної напруги води після нагрівання системи за допомогою котла. Якісь ємності були підключені до водопостачання і наповнювалися за нагоди у форматі напівавтомат. Тобто господареві потрібно всього лише покрутити вентиль. В якісь, що не були підключені до водопостачання крановим з'єднанням, воду заливали після випаровування вручну. У будь-якому випадку, монтувалися вони по лінії вище всіх труб постачання водою і труб опалення.

Що таке старі баки для котла і чому від них стали масово відмовлятися

Коротко кажучи, типовим баком відкритого типу був або зварений короб з відкритою верхньою частиною, або навіть звичайна перероблена каструля з алюмінію чи іншого металу з кришкою. Під час температурних коливань вода в такому зовсім не досконалому бачку для системи опалення то підвищувала свій рівень, то знижувала. Поза всілякими сумнівами, такі варіанти набагато дешевші сучасних удосконалених, але вони, прямо кажучи, вже морально застаріли і обходяться дорожче. Дивно звучить, але це факт.

Річ в тому, що відкритий розширювальний бак сприяє передчасній корозії опалювальної системи зсередини. Причина цього — кавітація, більш того, бульбашки, що утворюються в системі опалення, негативно впливають не тільки безпосередньо на труби опалювальної системи, але й на насос. Так, примусова циркуляція води в системі опалення теж від цього страждає. Вода з розширювального бачка без запаяної кришки постійно випаровується, тобто концентрація солей, хлору та інших не дуже корисних для металевих деталей всієї системи опалення та водопостачання елементів з часом підвищується.

Сучасні розширювальні баки для водопостачання та опалення

Сучасні досконаліші системи опалення доповнюються більш хитромудрими конструкціями розширювального бака для води. Сьогодні суперпопулярними і ефективними вважаються мембранні розширювальні баки для води в системі опалення. Яка ж тут конструкція?

Уявіть собі порожню ємність, яка розділена на дві частини за допомогою мембранної герметичної сітки. Верхня частина заповнена в такому бачку повітряною масою або інертною сумішшю, зовнішня ж грає роль додаткової ємності, куди заходять надлишки води при нагріванні системи опалення закритого типу котлом і, відповідно, збільшення кубів, що займає Н2О.

Такий варіант додаткового розширювального бака для системи опалення закритого типу набагато ефективніший, ніж старі традиційні відкриті варіанти. Річ в тому, що в такому баку зведені нанівець ризики по типу випаровування, зміни хімічного складу води, кавітації.

Як обрати розширювальні баки для опалення та водопостачання-02

Чим відрізняється гідроакумулятор для водопостачання і розширювальний бак для опалення

Розширювальний бак для опалення потрібен для того, щоб різниця обсягу води внаслідок її розігріву в закритих системах опалювання не була згубною для цілісності самої системи. Розширювальні баки або гідроакумулятори для опалювальної системи виконують опцію захисту від гідрострибків при різких змінах тиску. Монтуються в систему вони для того, щоб підвищити час служби труб і мінімізувати розриви в системі, знизивши цей ризик практично до нуля. За зовнішнім виглядом їх, якщо говорити чесно, не можна відрізнити. Єдине, розширювальний бак для водопостачання найчастіше забарвлений в білий колір, а бачок для опалювальної системи — в червоний. Не без винятків, але так буває найчастіше, і це те, що першим впадає в очі. Але головна відмінність надійно прихована всередині: мембрана. Мембрана для розширювального бака в системі водопостачання виконана в форматі груші, ця умовна груша всередині наповнена H2O. На неї зверху тисне накачане повітря, компенсуючи можливу появу сильного тиску. Що стосується розширювального бачка для системи опалення, то там, про це вже було згадано, мембраною ділиться порожнина на дві частини:

  • вода або інший теплоносій;
  • повітря або ж інертний газ.

Дехто вирішує застосовувати розширювальні баки для водопостачання як розширювальний бачок для опалення або навпаки. Ризикувати так не варто, тому що в баку для системи опалення мембранний перехід пристосований для роботи в умовах підвищених температур. Більш того, якщо ви вирішите монтувати розширювальний бачок для опалення в систему водопостачання, то через декілька років можете отримати струмінь води з крана, рясно насичений оксидом заліза або, по-іншому, звичайною іржею.

Як обрати розширювальні баки для опалення та водопостачання-03

Як працює мембранний бак закритого типу

Давайте розберемося детальніше, як функціонує мембранний бак закритого типу. Взагалі, алгоритм його роботи досить простий. Всередині з одного боку мембранного розширювального бачка для опалення за допомогою котла тисне повітря, з другого боку — водичка або інша рідина з системи опалення. Тільки-но в системі піднімається температурний рівень, вода розширюється, надлишки одразу виштовхуються в бачок. Мембранний диск прогинається в середину. Як тільки рівень температури в трубах падає, розширювальний бак "спускає" вниз мембранний диск, і вода благополучно повертається в систему.

У сучасного мембранного розширювального бака закритого типу є безліч переваг, в порівнянні з його відкритим “прадідом”.

  • По-перше, втрати внутрішньотрубної рідини зведені до нуля.
  • По-друге, корозію бака також зведено до нуля (практично), тому що його стінки не контактують одночасно з повітрям і водою.
  • По-третє, рівень кавітації, тобто утворення бульбашок в рідині, зведений до мінімуму.

Зрозуміло, що найвразливішою деталлю в мембранному баку для закритої системи опалення за допомогою котла є, власне, сама мембрана. Але в разі несправності її можна поміняти, хоча й трапляється таке дуже рідко. Зазвичай вдалі конструкції працюють без проблем десятки років. Набагато довше, ніж середньостатистичний котел.

Якщо ви встановлюєте нову станцію газового опалення, не слід навіть думати, чи варто купити розширювальний мембранний бачок. В Україні (Київ) зробити це можна далеко не по найвищій вартості. Але ціна, заплачена за нове обладнання, окупиться сторицею тривалою та безпроблемною службою.

Останнє: якщо ви ще не визначилися з виробником, можемо вам порадити Sprut. Товари виробництва цієї компанії можна купити за відносно невелику ціну, але за своєю якістю вони не поступаються європейським і американським аналогам.