Связаться с нами вViberили по e-mail: info@trudovik.com.ua
Режим работы
ПН-СБ 09:00-18:00
ВС выходной
ua
| ru
Різновиди зварювальних апаратів і критерії вибору

Різновиди зварювальних апаратів і критерії вибору

Назад к решениям

Зварювальні апарати стали популярними понад 50 років тому, і сьогодні знаходять застосування в різних сферах життя, наприклад, при виробництві електронних деталей або будівництві металоконструкцій. Досить часто метали, що використовуються в роботі, мають різний склад, тому для їхнього з'єднання доводиться використовувати різні види зварювального обладнання.

Різновиди зварювальних апаратів і критерії вибору-01

Сьогодні на ринку представлені різні види зварювальних апаратів, які відрізняються не тільки ціною, але і мають свої недоліки та переваги. І перед тим, як вибрати певний зварювальний апарат, необхідно розібратися в особливостях кожного типу обладнання, а також з'ясувати, які завдання з його допомогою будуть виконуватися.

Зварювальний інвертор

Інверторне зварювальне обладнання відрізняється підвищеною частотою і застосовується для роботи зі стабільною напругою. Забезпечення таких умов відбувається завдяки використанню електричного генератора і з’єднувальних проводів.

Більшість сучасних зварювальних інверторів має вбудовану систему захисту від стрибків напруги в мережі і прилипання електродів. Для спрощення процедури зварювання, виробники додали функцію гарячого старту. Захист від перегріву забезпечується за допомогою автоматичної системи стабілізації потужності – зварювальний апарат витримує перепади до 270 В.

Завдяки безлічі сучасних технологічних рішень, інверторні зварювальні апарати можна використовувати навіть для роботи з масивними металевими конструкціями, не боячись виходу з ладу через високе навантаження. Серед інших переваг зварювальних інверторів:

  • компактні розміри та вага, що дозволяють використовувати обладнання в виробничих і побутових потребах;
  • висока стійкість зварювальної дуги;
  • конструкція, що дозволяє отримати високі показники ККД;
  • якісні рівні стики та шви;
  • можливість працювати з широким діапазоном електричного струму;
  • захист від перевантажень;
  • простота в експлуатації навіть для новачків;
  • можливість працювати з різними видами електродів.

Робота зварювальних інверторів здійснюється з використанням однієї з наступних технологій – MOSFET або IGBT.

MOSFET – це старіша технологія, що була розроблена понад 50 років тому. IGBT є більш економічним і сучасним варіантом, який має безліч переваг. З огляду на жорстку нормативну базу енергоспоживання на території європейських держав, зварювальний інвертор, що працює за технологією MOSFET там зустріти вже неможливо. Тоді як у нас дане обладнання широко застосовується для роботи з чорними металами.

Різновиди зварювальних апаратів і критерії вибору-02

Зварювальний трансформатор

Зварювальні трансформатори є найбільш традиційними різновидами зварювального обладнання з найпростішою конструкцією. Ключовою ланкою такого апарату є понижувальний трансформатор, який використовується для перетворення наявної напруги мережі до тих показників, які потрібні для зварювання. Зміна сили струму відбувається з використанням різних методик, серед яких найбільш популярною є метод зсуву обмотки відносно одна одної. Струм змінюється в результаті зміни відстані між витками.

Зварювальний трансформатор працює від змінного струму, що призводить до розбризкування металу під час робочого процесу. Це негативно позначається на якості шва. Для обробки кольорових металів і підвищення показників горіння дуги, конструкцію зварювального апарату вдосконалюють за допомогою додаткових компонентів. Купити зварювальний трансформатор для виконання серйозних робіт може тільки досвідчений зварник, який вже знайомий з особливостями роботи обладнання такого типу.

У зварювальних трансформаторів ККД становить близько 90%, що є високим показником для таких пристроїв. Але частина енергії все рівно йде на нагрів системи, тому в конструкції зварювального трансформатора обов'язково має бути присутня система охолодження. З огляду на те, що вага пристрою становить десятки кілограм, для зниження температури доводиться використовувати кілька вентиляторів високої потужності.

Зварювальні трансформатори використовуються не дуже часто, але все-таки популярні через свою невисоку вартість, надійності і тривалого терміну служби. Таку зварювальну апаратуру застосовують для роботи з низьколегованою сталлю.

Зварювальні напівавтомати

Зварювальний напівавтомат працює на основі постійного або змінного електричного струму з використанням захисних газів. Для роботи також можна використовувати спеціалізований дріт, який не вимагає застосування газу.

Особливість роботи зварювального напівавтомата полягають в тому, що електродний дріт проходить через шланг, який розміщується у тримачі. Під час роботи через шланг здійснюється подача газу (аргон, вуглекислий газ). Зварювальний напівавтомат може працювати також із застосуванням захисного дроту, тому відсутність балонів з газом не є перешкодою.

Основні переваги зварювальних напівавтоматів:

  • висока якість швів;
  • високий рівень ККД у обладнання;
  • незначне розбризкування металу в процесі роботи;
  • можливість виконувати зварювання тонких листів металу без ймовірності їхнього пошкодження.

Дуже поширене використання зварювальних напівавтоматів в автомобільних майстернях, оскільки вони добре підходять для виконання кузовного ремонту, гарантують стійкість до корозії і великий запас міцності. А з огляду на те, що на зварювальних швах не утворюється окалина, в робочий процес не слід також включати час на очищення швів.

Апарат для точкового зварювання

Обладнання для точкового зварювання – один з видів контактного зварювання термомеханічного класу. Здійснення процесу точкового зварювання відбувається певним чином. Елементи, які потрібно зафіксувати, встановлюють між електродами і стискають, а потім виконують нагрів до пластичного стану, що призводить до їхньої спільної деформації. У заводських умовах апарат для точкового зварювання працює зі швидкістю 10 точок в секунду.

Розігрів елементів відбувається через миттєвий імпульс струму, що видається зварювальним обладнанням. Висока швидкість імпульсу дозволяє швидко розплавити метал. Потім елементи, притиснуті один до одного, охолоджуються, а розплавлена точка твердне. Точкове зварювання може похвалитися високою економічністю, міцністю швів і надійністю. Але, оскільки дані шви не є герметичними, сфера застосування цього обладнання досить обмежена.

Різновиди зварювальних апаратів і критерії вибору-03

Газове зварювання

Комплект для газового зварювання використовується для нагріву елементів до розплавленого стану за допомогою високотемпературного полум'я. В роботі газового зварювального апарату використовуються гази, які добре горять на повітрі, наприклад, ацетилен, який видобувається при взаємодії карбіду кальцію і води. Серед переваг газозварювальних комплектів:

  • простота технології;
  • нескладна конструкція обладнання, що використовується для зварювальних робіт;
  • можливість роботи апарату в умови відсутності доступу до електромережі.

Оскільки газозварювальні комплекти призначені для ручної роботи, вони не відрізняються високою продуктивністю і ефективністю. Перед початком робіт, деталі слід ретельно підготувати, а потужність пальника відрегулювати.

Як вибрати зварювальний апарат?

Перед тим, як вибрати і купити зварювальний апарат, необхідно визначитися з умовами та типом робіт, які будуть виконуватися з його допомогою.

  • Для побутового використання слід вибирати зварювальні апарати, які працюють від звичайної розетки 220 В. Трифазне обладнання на 380 В слід застосовувати тільки для роботи на виробництві.
  • Залежно від товщини деталей, з якими доведеться працювати, необхідно правильно підбирати діапазон зварювального струму. Так, для кутів, швелерів та інших товстих елементів, необхідно вибирати зварювальний апарат з діапазоном 300-500 А, який дозволяє виплавити шов в глибину виробу. Для роботи з тонкими елементами, слід застосовувати зварювальне обладнання від 20 до 30 А. Високі показники зварювального струму можуть залишити у виробах дірки під час виконання робіт.

В інтернет-магазині Trudovik.com.ua можна купити професійні зварювальні апарати з різними показниками потужності, які підійдуть для домашнього та промислового використання. Продаж недорогих зварювальних апаратів здійснюється по Києву і всій території України.